Joel Jansen

Gedragsdeskundige voor huisdieren

Wat houdt het in
Mijn methode
Verschillende diersoorten

Wat houdt het in

Wanneer u een consult aanvraagt hebben we eerst een kort vrijblijvend telefoongesprek waarin ik alvast het een en ander vraag over uw huisdier. Soms is het al heel snel duidelijk wat er aan de hand is en zijn een paar simpele tips al voldoende om het probleem op te lossen. In de meeste gevallen zal een gedragsconsult echter wel nodig zijn. Ik kom dan bij u langs en stel een heleboel vragen. In veel gevallen bekijk ik ook rustig uw huisdier of gaan we, wanneer het een hond betreft, nog een stukje samen lopen.

Aan het einde van het consult stel ik een diagnose en vertel ik u hoe u hier het beste mee om kunt gaan. In sommige gevallen zijn dit slechts wat kleine aanpassingen en in andere situaties kan dit een meer uitgebreide therapie zijn met eventueel ondersteunende medicatie. Naderhand zullen we in veel gevallen nog regelmatig contact hebben over het verloop van de therapie, in sommige situaties kom ik dan ook nog een keer langs (hier zijn geen extra kosten aan verbonden).

De prijs van een gedragsconsult, inclusief nazorg, reiskosten en btw, is

€160,- voor een consult aan huis (duurt gemiddeld tussen de één en drie uur)

€80,- voor een consult in het Amsterdamse bos (duurt gemiddeld één tot anderhalf uur)

€25,- voor een telefonisch adviesgesprek van maximaal 30 minuten.

Mijn methode 

 

Honden

Wie een beetje thuis is in “het hondenwereldje” zal wel gemerkt hebben dat de meningen over welke trainingsmethodes wel en niet goed zijn enorm uiteen lopen. Waarbij de oordelen over en weer vaak behoorlijk negatief en ongenuanceerd zijn. Wat ik als trainer vaak merk, is dat welke methode en aanpak het beste werkt vooral te maken heeft met wie de hond is, wat de eigenaar wil en kan en natuurlijk vooral met wat voor soort probleem je te maken hebt. Wat dus betekent dat niet één enkele methode zelf de’ methode is. Ik vind het jammer dat zoveel hondenscholen en zelfs sommige gedragstherapeuten er voor kiezen om zichzelf te binden aan één enkele methode, die dan de oplossing voor iedere hond zou moeten zijn. In de praktijk werkt dit niet zo. 

Er zijn tal van mensen, ideeën en theorieën waar van te leren is en die op het juiste moment een uitkomst kunnen bieden. De kunst is om zo snel mogelijk te herkennen wat in een bepaalde situatie het beste werkt. Mijn aanpak toets ik altijd aan de hand van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen en natuurlijk mijn eigen ervaringen uit de praktijk. Technieken en methodes die niet diervriendelijk zijn en/of niet werken vallen daarom uiteraard af.

 

Katten

Over katten zijn de meningen over het algemeen minder verdeeld, vooral omdat het beroep van kattengedragstherapeut nog zo nieuw is. Kattengedragstherapie ziet er in de praktijk vaak anders uit dan hondengedragstherapie. Logisch ook, we verwachten van onze katten doorgaans veel minder dan van onze honden en het zijn heel ander soort dieren. Katten zijn van oorsprong solitaire dieren die tegenwoordig meestal als semi-sociaal geclassificeerd worden. Daarnaast is de domesticatie bij katten veel minder gecontroleerd verlopen dan bij honden. Katten zijn dus veel minder op ons gericht, waardoor het verhelpen van problemen met katten over het algemeen veelal zit in het vinden van de beste aanpassingen en het beter leren interpreteren van kattengedrag. Op wetenschappelijk niveau is er ook nog een stuk minder bekend over katten, waardoor het vinden van de beste therapie soms nog behoorlijk puzzelen kan zijn. Om dit te verbeteren onderhoud ik nauw contact met een groep gediplomeerde gedragstherapeuten voor katten, waarin onderzoeken, ideeën en ervaringen uitgewisseld worden.

 

Honden

Gedragstherapie bij honden wordt steeds bekender. Naast doorverwijzingen van een dierenarts of hondenschool, nemen steeds meer mensen ook direct contact op met een gedragstherapeut. Gelukkig zijn veel problemen goed te verhelpen of te minimaliseren. Veelvoorkomende problemen bij honden zijn onder andere:

  • Angst of agressie naar soortgenoten
  • Niet alleen thuis kunnen blijven
  • Overmatig trekken aan de lijn
  • Angst of agressie naar mensen

 

Katten

Lange tijd was er eigenlijk maar heel erg weinig bekend over katten. Dat is de laatste decennia enorm veranderd. Niet alleen op medisch vlak, maar ook wat betreft gedrag wordt er tegenwoordig steeds meer onderzocht en ontdekt over katten. Hiermee blijkt gedragstherapie vandaag de dag een stuk effectiever. Een aantal veelvoorkomende problemen met katten zijn:

  • Angst of agressie richting mensen
  • Onzindelijkheid zonder medische oorzaak
  • Bijten en krabben tijdens het spelen
  • Vernieling van spullen in huis

*Gedragsconsulten voor katten doe ik in sommige gevallen uitsluitend op doorverwijzing van een dierenarts. Als u dit niet heeft dan kunt u uw dierenarts vragen om een bewijs van uitsluiting van een medische oorzaak voor het desbetreffende gedragsprobleem.

 

Overig

Het komt niet vaak voor, maar ook bij andere dieren zoals konijnen, papegaaien, cavia’s of tamme ratjes zijn mensen soms op zoek naar iemand die kan helpen bij het oplossen van gedragsproblemen. Helaas bestaan voor de meeste dieren nog geen volwaardige opleidingen die opleiden tot gedragstherapeut, dit betekent echter niet dat er nog niks over bekend is.

Ik probeer mij zo veel mogelijk te verdiepen in verschillende dieren. Zo heb ik een cursus over konijnengedrag gevolgd en probeer ik up-to-date te blijven van onderzoeken en casusverslagen over verschillende kleine diersoorten. U kunt mij benaderen voor ieder probleem, wanneer ik het idee heb dat ik u niet voldoende kan helpen dan zal ik voor u zoeken naar iemand die meer verstand of ervaring met dat specifieke diersoort heeft.